• slider_az_osz_erkezese
  • slider_gesztenye
  • slider_lightning_fireworks
  • slider_szejke_ut
  • slider_szokokut
  • slider_tuzijatek
  • slider_udv_felho

 Bringaakadémiás képzésen vettünk részt

   Az Élhető Udvarhely csapata és egyben a Szekler Teker bringaklub képviseletében részt vettünk a február 14-15-én, Marosvásárhelyen megszervezett Bringaakadémia képzésen és bemutatón.

Bringaakademia2    A Bringaakadémia a magyarországi Vuelta Sportiroda által kifejlesztett, négy modulból álló 64 órás képzés, amelynek segítségével bringaismeretre, bringakezelési technikákra, bringatúra ismeretekre, valamint közlekedési szabályokra oktatják a diákokat. ( http://www.vuelta.hu/bringaakademia )

    A képzést a Marosszéki Közösségi Alapítvány szervezte azzal az elsődleges szándékkal, hogy ismerjük meg az oktatási anyagot. A hosszú távú cél az, hogy mi is indítsunk ilyen képzést a helyi viszonyokhoz és törvényeknek megfelelően.
A bemutatónak két része volt: elméleti, illetve gyakorlati rész. Az elméleti rész keretében egy rövid cégbemutatóra és a magyarországi bringaoktatás történeti ismertetésére került sor. Ezt követően átnéztük a bringázásra vonatkozó romániai jogszabályokat. A tananyagot Abelovszky Tamás, a Vuelta Sportiroda programvezetője mutatta be, majd rátértünk az oktatás gyakorlati részére.


    A gyakorlati oktatás az alapok bemutatásáról szólt: arról, hogy indul el a forgalomban a bringás, hogy kell szabályosan jelezni, hogyan áll meg, egészen a komplexebb feladatokig: hogy kerüli ki az autót, hogy kanyarodik biztonságosan, illetve főleg ezeknek a gyakorlatoknak az oktatási módszertanáról szólt. Számos érdekes, mozgáskoordinációs játékot is gyakoroltunk, mint a bólyázás párban, vagy a kiszorítósdi, amelyek játékossá teszik az oktatást, illetve nagyon hasznosak kerékpárkezelési technika szempontjából.

    Egy jó hangulatú és hasznos találkozó volt, mondhatni az első lépés a bringázásra való oktatás terén. A Hozzánk hasonló (Szekler Teker) szervezetekkel találkoztunk és közösen tervezgettünk.
    Az esemény társfinanszírozói és résztvevői a vásárhelyiek mellett a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapívány, a csíkszeredai Zöld Székely Egyesület, valamint a Marosszéki Közösségi Alapítvány.

   Alapítvány partnerei, a ProBicicloUrbo Egyesület és a vásárhelyi EKE is.

   Simon Szilárd
   Szekler Teker

képek a képzésről:

Keresés az Oldalon

2015 július 9

élhető udvarhelyi háztartások

kerekasztal beszélgetés

tudj meg többet!

 

Egycsepp

 

Térrendezés

 

Sétapálca